Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Η Πρέβεζα μπορεί να ανασάνει μέσα από τα στρατόπεδά της

Μπορούμε με ρεαλιστικές προτάσεις να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται πλέον όχι προ των πυλών, αλλά έχει επηρεάσει την ζωή όλων μας απόρροια της παγκόσμιας κρίσης. Οι επιστήμονες είδη «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου». Η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι πολύ χαμηλή μειώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα της πόλης μας. Η Πρέβεζα είναι μια πόλη με αρκετό πράσινο, αυτό όμως βρίσκεται έξω από τον αστικό ιστό της. Ο τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν αφορά μόνο προσωπικές δράσεις κάθε πολίτη. Είναι θέμα πολιτικής! Αφορά μέτρα που πρέπει να θεσπιστούν, κινήσεις σχεδιασμού που θα προσδίδουν τη βιωσιμότητα που λείπει από τις περισσότερες ελληνικές πόλεις.


Τα στρατόπεδα «γεννούν» ιδέες ρεαλιστικές για την αξιοποίησής τους και μπορούν να προσφέρουν μια αειφόρο προοπτική. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πληγή στον αστικό ιστό της πόλης μας από την δραματική έλλειψη πρασίνου, η χρήση πρασίνου για αυτούς τους πλέον εγκαταλειμμένους χώρους είναι θεραπεία. Τα στρατόπεδα ίσως αποτελούν και την τελευταία ευκαιρία της πόλης μας για να ανακτήσει το δημόσιο χώρο της και το πράσινο. Δεν αναβαθμίζεται απλά ο πολεοδομικός ιστός της πόλης. Είναι μια απαραίτητα και ζωτικής σημασίας επιλογή η θα προσδώσει ποιότητα στην καθημερινή ζωή όλων μας.

Δεν χρειάζονται ούτε αστρονομικές δαπάνες για να εξυπηρετηθεί η φυσική ανάγκη όλων μας για το πιο απλό, το πράσινο. Οι μεγάλες εκτάσεις των στρατοπέδων μπορούν εύκολα να γίνουν σύγχρονα αστικά πάρκα, με συνδυασμό χρήσεων όπως αθλοπαιδιών, περιπατητών διαδρομών, πεζοδρόμων, εκθεσιακών χώρων οι οποίες δεν επιβαρύνουν την προτεινόμενη χρήση.

Θέσεις όπως το στρατόπεδο Κονουρή….., ακόμα και τα κάστα για τα οποία τόσα έχουν λεχθεί και η θέση «Παλαιοσάραγα», όπου προϋπήρχε κάστρο, πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος τους πλέον προς όφελος της βιωσιμότητας.

Η πόλη ασφυκτιά από την έλλειψη πρασίνου και είναι κρίμα η Πρέβεζα να χαρακτηριστεί ως «μπετονούπολη» χάνοντας την ανεκτίμητης αξία αισθητική της.

1 σχόλιο:

  1. Τι πληροφορίες έχετε για το στρατόπεδο Σολωμού? Υπάρχει κάποια ιδέα για την αξιοποίηση του σημείου με άλλη χρήση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή